Tigaia mea de fontă lipește!

În acest articol vom discuta despre un lucru neplăcut care se poate întâmpla oricui. Ce faci daca pe tigaia ta nouă de fontă se lipește omleta sau carnea de pui?

Parcă fonta era antiaderentă! Ce se întâmplă? Am greșit ceva? Poate nu e fontă adevărată!

Sunt câteva dintre întrebările pe care le-am auzit.

Întâi, dacă ai pățit asta și ai rămas cu ouale ochi lipite de tigaie, este în regulă. Toți am trecut prin asta. Probabil ai pus ouăle prea devreme, înainte să se încingă bine tigaia.

Dacă esti la început pe o tigaie nouă, asigură-te că suprafața este deja acoperită de un strat subțire de ulei. Dacă tigaia este asezonată din fabrică, poti trece la treabă imediat. Daca nu, vezi aici cum să o pregătești de lucru.

Acum, hai să vorbim puțin despre tigaia ta de fontă. Este evident mai grea decât celelalte vase cu care ești obisnuit. Această masă a tigăii va înmagazina caldura. Tigaia de fontă se încinge mai greu decât un vas de cupru sau din oțel, care transferă imediat caldura spre mâncare.

Încălzește 3 minute tigaia, la foc mediu, si flacăra imediat ce ajungi la o punctul de fum. Aceasta este temperatura ideală pentru prăjire. De aici poti începe să experimentezi, dar regula de bază pentru început este să stai sub punctul în care uleiul fumegă .

Folosește puțin mai mult ulei la început. Cu fiecare folosire, tigaia ta va acumula straturi foarte subtiri de ulei polimerizat, dur. Aceste straturi succesive sunt echivalentul tradițional al acoperirilor chimice antiaderente.

Ai o tigaie grill? Ok, atunci la fel procedăm și în cazul unui grill sau a frigăruilor. Pune carnea pe striațiile bine incinse și întoarce carnea doar când se desprinde de la sine.

Dacă se se întâmplă ca tigaia ta să lipească in continuare, curăț-o cu sare mare, mălai sau folosește zalele inoxidabile, unge-o cu ulei și continuă să gătești de câteva ori, pana când se stabilizează acoperirea de ulei copt. 

Fiindcă ai ales să gătești pe fontă, ai în spate sute de ani de tradiție culinară și o ofertă bogată de instrumente pentru toate felurile de mâncare. Există un răspuns la majoritatea întrebărilor și acesta este simplu. 

 

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.