Înainte de toate știm ce nu trebuie să faci, nu intra în panică și nu te gândi să arunci vasul de fontă la gunoi. Uneori mai longevivă decât un regim politic, tigaia de fontă îți oferă certitudinea că te vei bucura de beneficiile ei o viață întreagă. Da, o tigaie de fontă este o investiție care te va ține o viață și pe care o poți lăsa chiar moștenire generațiilor următoare.
Ce zici de tigaia de mai jos? Cum arată?
Sursă foto: aici
Ei bine, această tigaie a văzut 2 războaie mondiale, cel puțin două pandemii și vreo câteva recesiuni economice din 1912 până acum și funcționează la fel de bine ca în prima zi.
Bun, revenind la tema inițială, dacă ai ajuns aici se prea poate ca vasul tău de fontă să fi ruginit. Se poate să îl fi lăsat la uscat și l-ai găsit ruginit sau l-ai lăsat cu mâncare peste noapte și a ruginit.
Dacă ai de a face cu un vas de fontă ruginit pașii pentru asezonare sunt simpli:
Ia un material ușor abraziv, recomandăm setul de zale și freacă bine locul în care vasul a ruginit. Nu îți recomandăm să folosești un polizor sau orice alt fel de șlefuire profundă. Fonta este poroasă, pori în care se polimerizează uleiul pentru a crea un strat anti aderent. Dacă șlefuiești fonta în profunzime, aceasta nu va mai fi poroasă ci netedă și va fi aproape inutilizabilă.
Odată petele de rugină îndepărtate, unge vasul cu un strat subțire de ulei. Foarte important, elimină excesul de ulei cu un prosop de hârtie.
După ce a fost îndepărtat excesul de ulei, lasă vasul de fontă la cuptor timp de o oră la cea mai mare temperatură pe care o suportă cuptorul. În funcție de ce ulei folosești, s-ar putea ca în timpul procesului de asezonare acesta să se încălzească așa de tare încât să scoată fum. Nu îți face griji, este ok. Noi îți putem recomanda cu căldură uleiul de in, dar tu poți folosi orice fel de grăsime vegetală sau animală.
Odată scos vasul din cuptor, după ce s-a răcit, un strat de ulei s-a polimerizat și vasul este gata de folosință. Poți repeta acest proces de ori câte ori simți nevoia.
Acum că ai scăpat de rugină, hai să vorbim și despre câteva reguli de aur care vor ține rugina departe de vasele tale de fontă:
1. NU spăla vasele cu detergent. Îți aduci aminte de stratul de ulei polimerizat despre care am vorbit mai devreme? Ei bine, dacă folosești detergent acesta va fi dizolvat și fonta va rămâne neacoperită. Dacă prezintă urme de arsură profundă, îți recomandăm să freci vasul de fontă cu sare mare sau mălai sau îți recomandăm setul de zale.
2. Odată uscat, unge vasul de fontă cu un strat subțire de ulei. Elimină excesul de ulei cu ajutorul unui prosop de hârtie. Astfel vasul tău de fontă va fi protejat cât timp este depozitat de umiditatea prea crescută sau de contactul accidental cu lichide.
3. NU lăsa mâncarea peste noapte în vasul tău de fontă.
4. Evită șocul termic. Nu pune tigaia de pe foc direct sub jetul rece de apă, șocul termic poate duce la fisurarea fontei.
5. NU suda fonta. Dacă ai scăpat tigaia ta de fontă pe jos si și-a rupt mânerul, nu încerca să faci vreo improvizație. Fonta se toarnă și nu se sudează, ultimul lucru pe care ți-l dorești în viață este ca o tigaie de fontă plină de mâncare fierbinte să îți cadă peste picior din cauza mânerului pe care tocmai l-ai sudat.
Chiar dacă pare complicat, să știți că sunt niște reguli ușoare care vă vor intra ușor în reflex.
Dacă vrei instrumente trainice de gătit care să te țină o viață alege fonta, alege Turnătoria de fontă MAE.