Porc cu mere în vas de fontă

În această perioadă a anului – cu Sărbătorile aproape, și încă mult până la primăvară – poate fi ușor să te simți, ei bine, plictisit în bucătărie. Cu temperaturile scăzute și zilele încă scurte, tânjim în mod natural după ceva consistent. Delicios. Și, mai presus de toate, reconfortant. Apelați la vasele de gătit din fontă atunci când căutați o doză de inspirație: părți egale de forță și confort, fiecare piesă este un remediu de cinci stele împotriva monotoniei. Iată una dintre rețetele noastre preferate care te vor ajuta să te încălzești și să rămâi inspirat, folosind cele mai naturale vase de gătit.

  • 450 g bacon feliat, tăiat în bucăți de 5 cm
  • 3 cepe medii, tocate
  • 1,4 kg carne de porc fără os, tăiată în cuburi de 2,5 cm
  • 190 g făină albă de grâu
  • ulei de rapiță sau de floarea soarelui, opțional
  • 3 mere medii, acrișoare, curățate de coajă și tocate
  • 1 linguriță salvie măcinată
  • 1 linguriță sare
  • 1/2 linguriță nucșoară măcinată
  • 1/4 linguriță piper
  • 240 ml cidru de mere
  • 120 ml apă
  • 4 cartofi medii, curățați și tăiați cuburi
  • 5 linguri unt
  • 120 ml lapte gras
  • Sare și piper suplimentar, după gust
  • Pătrunjel sau mărar proaspăt tocat, opțional
blank

Într-o tigaie mare de fontă, gătește baconul la foc mediu până devine crocant, amestecând ocazional. Scoate-l cu o paletă cu găuri și lasă-l să se scurgă pe prosoape de hârtie. Păstrează doar 2 linguri de grăsime din tigaie. Mărește focul la mediu-înalt. Adaugă ceapa în grăsime și gătește până devine fragedă, aproximativ 5-7 minute. Scoate ceapa cu o lingură cu găuri și las-o să se scurgă. Redu focul la mediu.

Preîncălzește cuptorul la 175°C.

Dă prin făină carnea de porc. În tranșe, rumenește carnea de porc în grăsimea rămasă, adăugând ulei dacă este necesar. Scoate-o cu o paletă cu găuri și las-o să se scurgă. Scoate tigaia de pe foc și aruncă grăsimea rămasă. Pune carnea de porc înapoi în tigaie. Adaugă baconul, ceapa, merele, salvia, sarea, nucșoara și piperul. Toarnă cidrul și apa și transferă amestecul într-un ceaun din fontă sau oală mai mare.

Bagă ceaunul în cuptor și lasă-l până când carnea de porc devine fragedă, aproximativ 2 ore. Între timp, poți să faci piureul de cartofi. Dacă ai nevoie de rețetă, iat-o și pe aceasta:

Pune cartofii într-o cratiță mare și adaugă apă până îi acoperi. Adu apa la punctul de fierbere. Redu focul și gătește, fără capac, până când cartofii sunt fragezi, aproximativ 10-15 minute. Scurge cartofii. Pasează-i, adăugând treptat 3 linguri de unt, suficient lapte pentru a obține consistența dorită, sare și piper după gust.

De aici începe magia: întinde piureul de cartofi peste amestecul de carne de porc. Topește untul rămas și pune-l peste piure. Lasă-l la cuptor, până când stratul de deasupra devine auriu, aproximativ 5 minute. Dacă dorești, presară mărar sau pătrunjel deasupra.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.