O istorie a vaselor de aluminiu

Turnătoria de fontă MAE nu a început să facă vase de aluminiu, dar considerăm că este interesant să ne aplecăm asupra acestui metal care a reușit să înlocuiască fonta din bucătăriile oamenilor începând cu finalul secolului 19 și până în prezent.

Vezi aici echipa Turnătoriei MAE. 

Ce este aluminiul?

Aluminiul este în prezent folosit peste tot, de la doze de suc până la nave spațiale.

Aluminiul este cel mai abundent minereu de pe pământ, unul dintre cele mai ieftine materiale de cumpărat, dar a fost o vreme în care a fost mai scump decât aurul. 

Aluminul este al 3-lea cel mai întâlnit element chimic din scoarța terestră, dar reacționează foarte ușor cu alte elemente deci nu poate fi regăsit ca metal pur în natură.

Descoperirea aluminiului

Geologul Pierre Berthier este considerat ca cel ce a descoperit aluminiul în 1821. Roca de culoare roșiatică pe care a descoperit-o va fi numită bauxită după regiunea Les Baux unde a fost descoperită. Ulterior, Henri-Etienne Sainte-Claire Deville reușește să implementeze metoda de extragere a aluminiului din bauxita la nivel industrial.

Metalul obtinut, aluminiul semăna cu argintul, era ușor și foarte scump. Napoleon al III-lea vede în aluminiu o oportunitate de a crea noi arme de luptă și armuri pentru armata sa. Indignat de progresul lent al dezvoltării aluminiului (doar 200 de tone produse în primii 40 de ani), Napoleon al III-lea decide să transforme cea mai mare parte a stocului de aluminiu francez în tacâmuri.

Producția în masă

Se pare că popularizarea aluminiului este strâns legată de descoperirea duraluminiului și utilizarea acestuia în tehnica militară. Duraluminiul, un aliaj al aluminiului a fost inventat în 1909 de către cercetătorul german Alfred Wilm. Duraluminiul era la fel de ușor precum aluminiul dar semnificativ mai rezistent și elastic, ceea ce l-a făcut aliajul principal în industria aviației.

Primul avion făcut din metal, Junkers J1, a fost dezvoltat în 1915 de către designerul Hugo Junkers, care a utilizat în fabricarea acestuia duraluminiu.

Odată cu cele 2 războaie mondiale, aviația a devenit un element important din cadrul armatei așa că producerea duraluminiului a fost clasificată. Între timp aluminiul a devenit popular în gastronomie. Vasele de aluminiu au câștigat așa de repede popularitate încât au înlocuit mare parte cuprul și fonta din bucătării. 

Ai ocazia să repari această eroare istorică, vezi aici vasele noastre garantate pe viață

Aluminiul azi

În ziua de astăzi este greu să găsești o bucătărie fără vreun element de aluminiu. Aluminiul este folosit atât în structura elementelor de mobilier specifice bucătăriei, dar și în ustensile și vase de gătit. Ustensilele de aluminiu sunt ușor de spălat, bune conductoare termice și nu ruginesc.

Tigaie de teflon sau tigaie de aluminiu îmbrăcată în teflon

blank

Da, nu vrem să stricăm visul nimănui dar nu există tigai de teflon. „Tigaia de teflon” pe care o cunoaștem cu toții este de fapt o tigaie de aluminiu acoperită cu un strat sintetic antiaderent din polytetrafluoroethylene (PTFE), cunoscut și ca teflon. Teflonul este un material sintetic compus din atomi de carbon și fluor. Teflonul a fost inventat la începutul anilor 30 pentru a produce suprafețe lipsite de frecare. Pe lângă tigăi, teflonul este folosit și ca protecție pentru cablurile electrice și în realizarea textilelor impermeabile precum pelerinele de ploaie.

PFOA (acid perfluorooctanoic), element folosit în tigăile antiaderente de teflon și care ar fi responsabil pentru boli precum dereglări tiroidiene,, boli cronice ale rinichilor și a ficatului și cancer testicular.

Mai mult decât atât, PFOA a fost considerat și factor care conduce la infertilitate. Chiar dacă PFOA a fost interzis începând cu anul 2013, încă se realizează studii asupra impactului tigăilor acoperite cu teflon asupra sănătății publice.

Dezavantajele tigăii de aluminiu

Revenind la tigăile de aluminiu, da este adevărat că sunt mai ieftine și mai ușoare și că nu ruginesc. Pe de altă parte, cel mai mare risc în cazul vaselor de aluminiu este intoxicația cu aluminiu în timpul exploatării. Studii recente asociază intoxicației cu aluminiu diverse forme de alzheimer.

Tigaia ta de fontă a ruginit? E ok, vezi aici ce ai de făcut

De ce fontă?

Da, fonta este mai grea și poate rugini dacă nu ai grijă de ea. În schimb dacă ai minimul de grijă față de ea, fonta te va scăpa de grija intoxicării cu diverse metale sau compuși chimici, te va lăsa să folosești orice fel de instrumente și accesorii, nu doar de lemn sau plastic, și nu în ultimul rând te va ține o viață.

Ai cumpărat un vas de fontă? Vezi aici primii pași. 

blank
1

Fără detergent

Când speli vasul folosește doar apă fierbinte și un burete. Dacă e ceva lipit, freacă zona cu sare mare, cu un burete.

Detergenții distrug asezonarea, vasul poate rugini sau mâncarea se poate lipi.

2

Usucă-l perfect

După spălare vasul trebuie uscat cu grijă.

Folosește o lavetă sau pune-l pe aragazul pornit 3 minute.

3

Unge-l cu ulei

Depozitează vasul uns cu un strat foarte subțire de ulei.

Este suficient să întinzi o lingură de ulei pe suprafață, cu un șervețel de hârtie.

Încet, încearcă să înlocuiești vasele de calitate îndoielnică și cu acoperiri experimentale din viața ta. Știai ca poti folosi un vas de fontă pe orice sursă de căldură? De la aragaz, la plite cu inducție, in cuptor sau direct in jar afară? 

Vezi oferta noastră de arzătoare eficiente de tip sobă rachetă, ideale pe balcon, în curte sau la iarbă verde. 

De ce să riști cu o tigaie de aluminiu când poți să îți alegi un partener pe viață în bucătărie? Alege fontă, alege turnătoria de fontă MAE.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.