Relația cu o tigaie de fontă este una aparte. De ce? Pai față de o tigaie de aluminiu îmbrăcată cu diverse straturi sintetice antiaderente, precum teflonul, tigaia de fontă te va ține o viață întreagă. Mai mult decât atât, tigaia de fontă nu are un anumit număr limitat de utilizări și nu se va dezlipi de pe ea vreun strat de metal care să intre după în mâncare.
Față de o tigaie obișnuită, o tigaie de fontă devine din ce în ce mai bună și mai antiaderentă cu cât o folosești mai mult. Nu sună bine? Cu cât o folosești mai mult, tigaia devine mai bună, practic tigaia de fontă te invită să gătești pe ea cât mai des.
Vezi aici oferta noastră completă de produse pentru gătit din fontă.
După cum am amintit mai devreme, da relația cu o tigaie de fontă este una specială, aceasta îți oferă ocazia de a găti mâncare sănătoasă oricând vrei tu și de oricâte ori vrei tu, dar în schimb, tigaia de fontă îți va cere puțin mai multă atenție decât o tigaie din aluminiu.
Prima întâlnire cu o tigaie de fontă
Știm momentul, abia a venit curierul, ai luat coletul și abia aștepți să ajungi acasă să îl desfaci.
Din prima îți dai seama că ai de-a face cu un vas mai greu decât te-ai fi așteptat. Da, așa este, o tigaie de fontă va fi mereu mai grea decât o tigaie de dimensiuni echivalente, dar în momentul în care desfaci pachetul și ții în mână tigaia de fontă, îți dai seama că greutatea înseamnă calitate și în momentul acela realizezi de ce se spune că o tigaie de fontă poate rezista mai bine de 100 de ani.
Bun, ai despachetat-o și ai pus-o pe aragaz, ce faci acum? Nu îți recomandăm să începi să faci ochiuri pe ea să vezi cât de antiaderentă este. Îți recomandăm cu căldură să o asezonezi. Nu, asta nu înseamnă să presari sare și piper pe ea și nici să nu o ungi cu dressing de salată. Chiar dacă vasele de fontă vin preasezonate, îți recomandăm să faci o asezonare profundă înainte de prima utilizare, astfel îți lași amprenta chiar de la prima utilizare și vasul tău de fontă va fi unicat.
Asezonarea
Pentru realizarea asezonării, spală tigaia cu apă caldă. După ce este spălată, tigaia se încălzește pe aragaz pentru a-i deschide porii. Încălzește-o cât să se usuce apa din ea, nu trebuie să o încingi. După ce o iei de pe aragaz, tigaia se unge cu un strat de ulei pe întreaga suprafață, excesul de ulei se șterge cu un prosop de hârtie, se detașează mânerul și se lasă în cuptor pentru o oră la 200 de grade in cuptor.
Pentru asezonare poți folosi orice fel de grăsime animală sau vegetală (totuși te rugăm să eviți margarina), însă putem să spunem din experiență că uleiul de in are cele mai bune rezultate. Nu uita, excesul de grăsime trebuie șters cu un prosop de hârtie. În timpul procesului de asezonare, tigaia poate scoate fum cât este în cuptor. Nu te speria, este ok.
La final oprește cuptorul și lasă tigaia înăuntru până se răcește. În lipsa unui cuptor sau în cazul unui vas de fontă prea mare, poți realiza asezonarea și pe aragaz sau afară pe un foc deschis. Dacă vrei să asezonezi un vas de fontă și nu vrei să consumi multe lemne, îți recomandăm cu căldură o sobă rachetă.
Cum întreții tigaia de fontă?
Pentru a te asigura că te vei bucura de beneficiile tigăii de fontă o viață întreagă, după fiecare utilizare evită șocul termic (nu o pune de pe flacără direct sub jetul de apă), curăț-o fără detergent, în cazul în care prezintă depuneri, îți recomandăm un set de zale, sare grunjoasă sau mălai, usuc-o pe flacără și nu în ultimul rând, aplică un strat subțire de ulei, excesul poate fi înlăturat cu un prosop de hârtie.
Oricând simți nevoia poți repeta procesul de asezonare. Cu fiecare micro strat de ulei polimerizat tigaia va deveni din ce în ce mai eficientă. Nu uita, asta nu înseamnă că dacă pui mult ulei într-o singură asezonare va fi mai eficientă din prima. Acest proces se desfășoară în timp și treptat cu fiecare utilizare.
Fără detergent
Când speli vasul folosește doar apă fierbinte și un burete. Dacă e ceva lipit, freacă zona cu sare mare, cu un burete.
Detergenții distrug asezonarea, vasul poate rugini sau mâncarea se poate lipi.
Usucă-l perfect
După spălare vasul trebuie uscat cu grijă.
Folosește o lavetă sau pune-l pe aragazul pornit 3 minute.
Unge-l cu ulei
Depozitează vasul uns cu un strat foarte subțire de ulei.
Este suficient să întinzi o lingură de ulei pe suprafață, cu un șervețel de hârtie.
Ce să nu faci?
Este contraindicat ca în cazul tigăilor de fontă neemailate să se lase la răcit sau să se depoziteze mâncarea peste noapte, aceasta conduce la ruginirea tigăii.
Tigaia ta de fontă a ruginit? Stai fără griji, avem aici un articol în care găsești ce trebuie să faci ca să scapi de rugină.
Evită șocul termic, nu pune tigaia de fontă direct sub jetul de apă rece după ce ai luat-o de pe foc.În același timp nu spăla tigaia de fontă cu detergent și în niciun caz în mașina de spălat. Detergentul va distruge stratul protector și antiaderent de ulei ceea ce favorizează rugina. Nu în ultimul timp, nu depozita vasele de fontă în spații cu o umiditate crescută și nici cu capacul pe ele.
Da, găsești o gamă largă de capace din fontă pe magazinul nostru online.
De ce fontă?
Fonta necesită puțin mai multă atenție față de alte materiale, dar odată ce te-ai obișnuit cu ea nu vei mai vrea să te desparți de ea și implicit vei vrea să îți completezi colecția cu alte vase de fontă. Fonta este unul dintre cele mai sigure materiale pe care poți găti, pe lângă faptul că nu elimină compuși toxici în timpul gătitului, nu o să ai neveoie de o cantitate mare de grăsime pentru a găti. Atenție să nu confundați fonta cu silicatul de aluminiu sau alte aliaje de aluminiu îmbrăcate în diverse straturi sintetice protectoare, dacă tigaia este prea ușoară s-ar putea să nu fie fontă.
Un vas de fontă este solid, rezistent, versatil și de încredere. Poți folosi aceeași tigaie pe aragaz, în cuptor (dacă încape) și o poți pune oricând în portbagaj să o iei cu tine la iarbă verde. Nu în ultimul rând, față de alte opțiuni de pe piață, o tigaie de fontă e chiar ieftină dacă te gândești că te va ține o viață.
O tigaie de fontă poate fi partenerul ideal în bucătărie pe termen lung.
Atâta timp cât ai grijă de ea, ea sigur va avea grijă de tine și de generațiile următoare.
Tigaia ta de fontă a ruginit? Stai fără griji, avem aici un articol în care găsești ce trebuie să faci ca să scapi de rugină.
Tigaia ta de fontă s-a fisurat? Uite aici ce poți face.
Apropo, îți plac clătitele?