Ce a fost mai întâi? 🥚 Oul sau tigaia de fontă 🍳 ?

Chiar dacă răspunsul pare evident, întrebarea de mai sus poate fi startul unei lungi dezbateri. Da, este adevărat că oul a fost primul, dar nu putem spune că oul a fost apreciat la întregul său potențial înainte să fie prăjit pe o tigaie de fontă.

Știm că tigaia de fontă nu a fost contemporană cu apariția oului de găină, dar cu această ocazie vă invităm să parcurgem împreună în acest articol istoria instrumentelor de gătit până la apariția fontei.

Ce a fost înainte de fontă?

sursă foto: aici

Înainte de fontă și înainte de orice formă de gătit, a fost focul. Descoperirea focului de către oameni și utilizarea acestuia pentru gătit a pus fundamentul evoluției noastre ca specie, nimic din ce vedem astăzi în jurul nostru nu ar fi existat fără să fi utilizat focul.

Datarea primei vetre de foc este destul de discutabilă, unii specialiști ar tinde să spună că prima vatră de foc a fost folosită în urmă cu 1.9 milioane de ani, dar focul nu lasă prea multe urme care să fie descoperite după milioane de ani, deci omul s-ar putea să fi descoperit cu mult înainte focul. 

Vezi aici tipuri de foc în natură

Clar este faptul că primii oameni care au descoperit focul nu au putut să se bucure de beneficiile unui vas de fontă. Primele unelte din bucătăria preistorică au fost pietrele. Pietrele șlefuite erau folosite pentru a tăia, cele netede pentru a măcina. Pietrele au fost și cele care au permis omului să fiarbă pentru prima dată apă. Niciun alt material natural neprelucrat nu ar fi putut rezista temperaturii focului decât piatra. Tehnica de fiert apa cu pietre a revoluționat bucătăria preistorică și a permis omului preistoric să bea apă curată fără bacterii. Tehnica de fiert cu pietre presupune lăsarea pietrelor în vatra de foc până acestea se încing și ulterior sunt puse într-un vas de apă. Pietrele degajă căldură și astfel apa fierbe. Unii împătimiți ai stilului de viață preistoric încă folosesc această tehnică pentru fierberea apei, noi restul ne mulțumim cu filtrele de apă pe bază de cărbune.

Chiar dacă reprezintă o revoluție, fiertul cu pietre reprezintă o serie destul de importantă de dezavantaje. Pentru a încălzii pietrele este nevoie de o cantitate semnificativă de combustibil pentru a întreține focul și nu în ultimul rând cenușa de pe pietre ajungea în apă sau mâncarea gătită.

Ceramică

Odată cu zorii agriculturii, și metodele de gătit s-au schimbat. Se pare că vasele de ceramică sunt strâns legate de descoperirea și exploatarea primelor cereale de către om, precum sorgul. Dacă ai un vas de ceramică acasă știi prea bine că se potrivește perfect într-un cuptor dar nu și pe o flacără directă. Ceramica și în special ceramica arsă vine cu o serie de avantaje, vasele de lut pot fi modelate în orice formă, cenușa nu mai intră în contact cu mâncarea sau apa etc.

Pe de altă parte vasele de ceramică se sparg ușor și nici nu pot fi puse în contact direct cu o flacără puternică. Mai mult decât atât, ceramica nu este un bun conductor termic, aceasta va avea zone mai fierbinți și altele mai reci ceea ce nu permite gătirea uniformă a mâncării. Acesta este și motivul pentru care vasele de ceramică sunt folosite îndeosebi în cuptoare unde temperatura este uniformă și controlabilă.

Vezi aici accesoriile pe care ți le propunem.

Cupru

Poate unul dintre cei mai importanți pași în evoluția ustensilelor de gătit a fost utilizarea cuprului. De altfel, cuprul este considerat de istorici ca fiind primul metal folosit la scară largă de către oameni. Chiar dacă a fost descoperit cu mult înainte, se pare că în Mesopotamia a fost perfecționată tehnica de prelucrare a cuprului. Ulterior vom observa că și egiptenii, romanii și grecii vor utiliza cuprul la scară largă.

Principalul avantaj al cuprului este că, în comparație cu fierul, este un metal modelabil la rece. În domeniul gastronomic cuprul este utilizat pentru confecționarea de ustensile și vase de gătit dar și pentru vase de depozitare. Mai mult decât atât, față de ceramică, cuprul este un mult mai bun conductor termic și poate fi așezat fără probleme pe o flacără directă.

Fontă

În sfârșit ajungem și la fontă, mai precis în secolul 5 îhr în China. Câteva secole mai târziu, tot în China apare și primul furnal metalurgic, ceea ce face din fontă o alternativă mai accesibilă a fierului și este folosită atât pentru turnarea de vase și tigăi, dar și pentru instrumente agricole.

Pe de altă parte, fonta va avea să fie folosită în Europa abia în secolul 15 dhr pentru a turna tigăi și vase de gătit. Până atunci europenii foloseau diverse aliaje de metal prelucrate fie la cald, fie la rece, cu ajutorul ciocanelor. Din punctul acesta de vedere, fonta trebuie turnată într-o matriță și odată ce s-a răcit, aceasta nu își mai poate schimba forma.

Vezi aici cine este echipa din spatele Turnătoriei MAE

Cum de a ajuns fonta populară în zilele noastre?

Față de alte alternative de pe piață, precum tigăile de cupru, aluminiu și cele îmbrăcate într-un strat de teflon sintetic, fonta nu reprezintă niciun risc asupra sănătății utilizatorului final. Mai mult decât atât, un vas de fontă va fi partenerul tău în bucătărie o viață întreagă, atâta timp cât ai grijă de ea.  

Pentru a te asigura că te vei bucura de beneficiile tigăii de fontă o viață întreagă, după fiecare utilizare evită șocul termic (nu o pune de pe flacără direct sub jetul de apă), curăț-o fără detergent, în cazul în care prezintă depuneri, îți recomandăm un set de zale, sare grunjoasă sau mălai, usuc-o pe flacără și nu în ultimul rând, aplică un strat subțire de ulei, excesul poate fi înlăturat cu un prosop de hârtie.

Ce e bine să știi după ce ți-ai cumpărat un vas de fontă 🍳

Deci, viața înainte de tigaia de fontă a fost destul de grea, ce zici dacă ți-o ușurezi pe a ta făcându-ți cadou propria ta tigaie de fontă? Alege fontă, alege Turnătoria de fontă Mae

1

Fără detergent

Când speli vasul folosește doar apă fierbinte și un burete. Dacă e ceva lipit, freacă zona cu sare mare, cu un burete.

Detergenții distrug asezonarea, vasul poate rugini sau mâncarea se poate lipi.

2

Usucă-l perfect

După spălare vasul trebuie uscat cu grijă.

Folosește o lavetă sau pune-l pe aragazul pornit 3 minute.

3

Unge-l cu ulei

Depozitează vasul uns cu un strat foarte subțire de ulei.

Este suficient să întinzi o lingură de ulei pe suprafață, cu un șervețel de hârtie.

 Ai văzut oferta noastră de sobe eficiente pentru gătit pe lemne? 

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.