Ce a fost mai ├«nt├ói? ­čąÜ Oul sau tigaia de font─â ­čŹ│ ?

Chiar dac─â r─âspunsul pare evident, ├«ntrebarea de mai sus poate fi startul unei lungi dezbateri. Da, este adev─ârat c─â oul a fost primul, dar nu putem spune c─â oul a fost apreciat la ├«ntregul s─âu poten╚Ťial ├«nainte s─â fie pr─âjit pe o tigaie de font─â.

╚śtim c─â tigaia de font─â nu a fost contemporan─â cu apari╚Ťia oului de g─âin─â, dar cu aceast─â ocazie v─â invit─âm s─â parcurgem ├«mpreun─â ├«n acest articol istoria instrumentelor de g─âtit p├ón─â la apari╚Ťia fontei.

Ce a fost înainte de fontă?

blank

surs─â foto: aici

├Änainte de font─â ╚Öi ├«nainte de orice form─â de g─âtit, a fost focul. Descoperirea focului de c─âtre oameni ╚Öi utilizarea acestuia pentru g─âtit a pus fundamentul evolu╚Ťiei noastre ca specie, nimic din ce vedem ast─âzi ├«n jurul nostru nu ar fi existat f─âr─â s─â fi utilizat focul.

Datarea primei vetre de foc este destul de discutabilă, unii specialiști ar tinde să spună că prima vatră de foc a fost folosită în urmă cu 1.9 milioane de ani, dar focul nu lasă prea multe urme care să fie descoperite după milioane de ani, deci omul s-ar putea să fi descoperit cu mult înainte focul. 

Vezi aici tipuri de foc în natură. 

Clar este faptul c─â primii oameni care au descoperit focul nu au putut s─â se bucure de beneficiile unui vas de font─â. Primele unelte din buc─ât─âria preistoric─â au fost pietrele. Pietrele ╚Ölefuite erau folosite pentru a t─âia, cele netede pentru a m─âcina. Pietrele au fost ╚Öi cele care au permis omului s─â fiarb─â pentru prima dat─â ap─â. Niciun alt material natural neprelucrat nu ar fi putut rezista temperaturii focului dec├ót piatra. Tehnica de fiert apa cu pietre a revolu╚Ťionat buc─ât─âria preistoric─â ╚Öi a permis omului preistoric s─â bea ap─â curat─â f─âr─â bacterii. Tehnica de fiert cu pietre presupune l─âsarea pietrelor ├«n vatra de foc p├ón─â acestea se ├«ncing ╚Öi ulterior sunt puse ├«ntr-un vas de ap─â. Pietrele degaj─â c─âldur─â ╚Öi astfel apa fierbe. Unii ├«mp─âtimi╚Ťi ai stilului de via╚Ť─â preistoric ├«nc─â folosesc aceast─â tehnic─â pentru fierberea apei, noi restul ne mul╚Ťumim cu filtrele de ap─â pe baz─â de c─ârbune.

Chiar dac─â reprezint─â o revolu╚Ťie, fiertul cu pietre reprezint─â o serie destul de important─â de dezavantaje. Pentru a ├«nc─âlzii pietrele este nevoie de o cantitate semnificativ─â de combustibil pentru a ├«ntre╚Ťine focul ╚Öi nu ├«n ultimul r├ónd cenu╚Öa de pe pietre ajungea ├«n ap─â sau m├óncarea g─âtit─â.

Ceramic─â

blank

Odată cu zorii agriculturii, și metodele de gătit s-au schimbat. Se pare că vasele de ceramică sunt strâns legate de descoperirea și exploatarea primelor cereale de către om, precum sorgul. Dacă ai un vas de ceramică acasă știi prea bine că se potrivește perfect într-un cuptor dar nu și pe o flacără directă. Ceramica și în special ceramica arsă vine cu o serie de avantaje, vasele de lut pot fi modelate în orice formă, cenușa nu mai intră în contact cu mâncarea sau apa etc.

Pe de alt─â parte vasele de ceramic─â se sparg u╚Öor ╚Öi nici nu pot fi puse ├«n contact direct cu o flac─âr─â puternic─â. Mai mult dec├ót at├ót, ceramica nu este un bun conductor termic, aceasta va avea zone mai fierbin╚Ťi ╚Öi altele mai reci ceea ce nu permite g─âtirea uniform─â a m├ónc─ârii. Acesta este ╚Öi motivul pentru care vasele de ceramic─â sunt folosite ├«ndeosebi ├«n cuptoare unde temperatura este uniform─â ╚Öi controlabil─â.

Vezi aici accesoriile pe care ╚Ťi le propunem.

Cupru

Poate unul dintre cei mai importan╚Ťi pa╚Öi ├«n evolu╚Ťia ustensilelor de g─âtit a fost utilizarea cuprului. De altfel, cuprul este considerat de istorici ca fiind primul metal folosit la scar─â larg─â de c─âtre oameni. Chiar dac─â a fost descoperit cu mult ├«nainte, se pare c─â ├«n Mesopotamia a fost perfec╚Ťionat─â tehnica de prelucrare a cuprului. Ulterior vom observa c─â ╚Öi egiptenii, romanii ╚Öi grecii vor utiliza cuprul la scar─â larg─â.

Principalul avantaj al cuprului este c─â, ├«n compara╚Ťie cu fierul, este un metal modelabil la rece. ├Än domeniul gastronomic cuprul este utilizat pentru confec╚Ťionarea de ustensile ╚Öi vase de g─âtit dar ╚Öi pentru vase de depozitare. Mai mult dec├ót at├ót, fa╚Ť─â de ceramic─â, cuprul este un mult mai bun conductor termic ╚Öi poate fi a╚Öezat f─âr─â probleme pe o flac─âr─â direct─â.

Font─â

În sfârșit ajungem și la fontă, mai precis în secolul 5 îhr în China. Câteva secole mai târziu, tot în China apare și primul furnal metalurgic, ceea ce face din fontă o alternativă mai accesibilă a fierului și este folosită atât pentru turnarea de vase și tigăi, dar și pentru instrumente agricole.

Pe de alt─â parte, fonta va avea s─â fie folosit─â ├«n Europa abia ├«n secolul 15 dhr pentru a turna tig─âi ╚Öi vase de g─âtit. P├ón─â atunci europenii foloseau diverse aliaje de metal prelucrate fie la cald, fie la rece, cu ajutorul ciocanelor. Din punctul acesta de vedere, fonta trebuie turnat─â ├«ntr-o matri╚Ť─â ╚Öi odat─â ce s-a r─âcit, aceasta nu ├«╚Öi mai poate schimba forma.

Vezi aici cine este echipa din spatele Turnătoriei MAE. 

Cum de a ajuns fonta populară în zilele noastre?

Fa╚Ť─â de alte alternative de pe pia╚Ť─â, precum tig─âile de cupru, aluminiu ╚Öi cele ├«mbr─âcate ├«ntr-un strat de teflon sintetic, fonta nu reprezint─â niciun risc asupra s─ân─ât─â╚Ťii utilizatorului final. Mai mult dec├ót at├ót, un vas de font─â va fi partenerul t─âu ├«n buc─ât─ârie o via╚Ť─â ├«ntreag─â, at├óta timp c├ót ai grij─â de ea.┬á┬á

Pentru a te asigura c─â te vei bucura de beneficiile tig─âii de font─â o via╚Ť─â ├«ntreag─â, dup─â fiecare utilizare evit─â ╚Öocul termic (nu o pune de pe flac─âr─â direct sub jetul de ap─â), cur─â╚Ť-o f─âr─â detergent, ├«n cazul ├«n care prezint─â depuneri, ├«╚Ťi recomand─âm un set de zale, sare grunjoas─â sau m─âlai, usuc-o pe flac─âr─â ╚Öi nu ├«n ultimul r├ónd, aplic─â un strat sub╚Ťire de ulei, excesul poate fi ├«nl─âturat cu un prosop de h├órtie.

Ce e bine s─â ╚Ötii dup─â ce ╚Ťi-ai cump─ârat un vas de font─â ­čŹ│

Deci, via╚Ťa ├«nainte de tigaia de font─â a fost destul de grea, ce zici dac─â ╚Ťi-o u╚Öurezi pe a ta f─âc├óndu-╚Ťi cadou propria ta tigaie de font─â? Alege font─â, alege Turn─âtoria de font─â Mae

blank
1

F─âr─â detergent

Când speli vasul folosește doar apă fierbinte și un burete. Dacă e ceva lipit, freacă zona cu sare mare, cu un burete.

Detergen╚Ťii distrug asezonarea, vasul poate rugini sau m├óncarea se poate lipi.

2

Usuc─â-l perfect

Dup─â sp─âlare vasul trebuie uscat cu grij─â.

Folosește o lavetă sau pune-l pe aragazul pornit 3 minute.

3

Unge-l cu ulei

Depoziteaz─â vasul uns cu un strat foarte sub╚Ťire de ulei.

Este suficient s─â ├«ntinzi o lingur─â de ulei pe suprafa╚Ť─â, cu un ╚Öerve╚Ťel de h├órtie.

 Ai văzut oferta noastră de sobe eficiente pentru gătit pe lemne? 

Acest─â intrare a fost publicat─â ├«n Blog. Marca╚Ťi permalink-ul.
Aceast─â pagin─â web folose╚Öte cookie-uri pentru a ├«mbun─ât─â╚Ťi experien╚Ťa de navigare ╚Öi a asigura func╚Ťionali╚Ť─â╚Ťi adi╚Ťionale.