Tigaia mea de fonta lipește!

Articol scris de Alex alex@maefonta.ro pe

In acest articol vom discuta despre un lucru neplăcut care se poate întâmpla oricui. Ce faci daca  pe tigaia ta nouă de fontă se lipește omleta sau carnea de pui? 

Parcă fonta era antiaderenta! Ce se întâmplă? Am greșit ceva? Poate nu e fontă adevărată!

Sunt câteva dintre întrebările pe care le-am auzit.

Întâi, dacă ai pățit asta și ai rămas cu ouale ochi lipite de tigaie, este în regulă. Toți am trecut prin asta. Probabil ai pus ouale prea devreme, inainte să se încinga bine tigaia.

Dacă esti la inceput pe o tigaie nouă, asigură- te că suprafața este deja acoperită de un strat subțire de ulei. Dacă tigaia este asezonata din fabrică, poti trece la treabă imediat. Daca nu, vezi aici cum sa o pregătești de lucru.

Acum, hai să vorbim puțin despre tigaia ta de fonta. Este evident mai grea decât celelalte vase cu care ești obisnuit. Această masă a tigăii va inmagazina caldura. Tigaia de fontă se incinge mai greu decât un vas de cupru sau din oțel, care transferă imediat caldura spre mancare. 

Incalzeste 3 minute tigaia, la foc mediu, si flacăra imediat ce ajungi la o punctul de fum. Aceasta este temperatura ideală pentru prajire. De aici poti incepe să experimentezi, dar regula de baza pentru inceput este să stai sub punctul in care uleiul fumegă . 

Folosește puțin mai mult ulei la început. Cu fiecare folosire, tigaia ta va acumula straturi foarte subtiri de ulei polimerizat, dur. Aceste straturi succesive sunt echivalentul tradițional al acoperirilor chimice antiaderente.

Ai o tigaie grill? Ok, atunci la fel procedam și in cazul unui grill sau a frigaruilor. Pune carnea pe striațiile bine incinse și intoarce carnea doar cand se desprinde de la sine.

Dacă se se întâmplă ca tigaia ta să lipească in continuare, curăț-o cu sare mare, malai sau zalele inoxidabile, unge-o cu ulei și continuă să gătești de câteva ori, pana când se stabilizează acoperirea de ulei copt. 

Fiindca ai ales sa gatesti pe fontă, ai in spate sute de ani de traditie culinara si o ofertă bogată de instrumente pentru toate felurile de mancare. Exista un raspuns la majoritatea intrebarilor si acesta este simplu.