4 semne că este timpul să renunți la o tigaie veche din fontă

blank

Avem tendința de a dezvolta o relație specială cu tigăile noastre din fontă. Petrecem ani buni pentru a construi asezonarea, curățându-le cu grijă și uscând orice strop de umiditate pentru a menține acea suprafață perfectă care oferă cea mai delicioasă slănină cu ouă duminica dimineața. Și cu îngrijirea corespunzătoare, tigăile din fontă pot rezista zeci de ani (se spune că cele mai vechi tigăi sunt cele mai bune).

Din păcate, ele pot fi, de asemenea, maltratate de-a lungul anilor și uneori, singura opțiune să renunți la tigaia ta veche de fontă și să îți iei alta. Iată când știi că este timpul.

1. Tigaia din fontă este crăpată.

Aceasta este una dintre puținele situații în care utilizarea vasului din fontă devine o problemă reală. Dacă o tigaie, cratiță, wok sau orice alt vas din fontă este crăpat, acea crăpătură este un pericol: se va dilata și se va contracta pe măsură ce utilizați tigaia, ceea ce, într-o zi, o va face să crape complet. Dacă tigaia din fontă este crăpată, este cazul să renunțați la ea.

2. Tigaia din fontă are o gaură în ea.

Bine, este foarte greu să faci o gaură în fontă. Fie înseamnă că a ruginit până la capăt, așa că, evident, oricum nu va funcționa (o mică rugină la suprafață, totuși, nu este o problemă), fie că cineva a făcut în mod deliberat o gaură prin ea pentru a împiedica pe altcineva să o folosească (să zicem , dacă a fost folosită anterior cu materiale care nu sunt sigure pentru alimente, cum ar fi plumbul sau uleiul de motor). Deci, dacă ai moștenit ceva cu o gaură, îmi pare rău, dar nu-ți este de folos.

3. Tigaia din fontă este deformată sau se clatină periculos.

Vasele din fontă se pot îndoi literalmente la căldură foarte mare, ceea ce duce la denivelarea suprafeței fundului de vas, ceea ce îl poate împiedica să stea drept pe o suprafață. Din punct de vedere tehnic, ar trebui să funcționeze în continuare bine, dar dacă este atât de deformat încât mâncarea s-ar putea vărsa sau s-ar putea dezachilibra cu ușurință pe aragaz, ați putea lua în considerare înlocuirea vasului. Nu merită riscul de a vărsa o mâncare fierbinte.

4. Tigaia din fontă este acoperită de praf.

Nu, praful nu dăunează unei tigăi din fontă. Dar probabil că este un semn că pur și simplu nu o folosești. Dacă vi se pare că o tigaie din fontă este prea greoaie pentru a fi folosită sau pur și simplu nu face parte din rutina dvs. de gătit, luați în considerare să o oferiți altcuiva care o poate folosi cu adevărat. Nu are rost să depozitezi ceva doar pentru că simți că ar trebui să fii „o persoană care iubește fonta” dacă nu o folosești niciodată.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.