10 mituri despre vasele de fontă

Poți să speli vasele de fontă cu detergent? E ok să folosesc ustensile de metal într-o tigaie de fontă? Pot să gătesc roșii într-o tigaie de fontă?

Se prea poate să fi auzit multe mituri și povești despre vasele cum se folosesc sau cum se întrețin vasele de fontă. În articolul de mai jos vom demonta cele mai întâlnite 10 mituri și prejudecăți despre vasele de fontă ca tu să poți începe să gătești fără griji cu vasul tău de fontă proaspăt achiziționat.

Mit: Poți folosi detergent să cureți vasele de fontă

Adevăr – Contrar opiniei generale, nu toate vasele de gătit se curăță cu detergent.

Singura situație în care îți recomandăm să speli vasele de fontă cu detergent este înainte de a asezona vasul sau dacă s-a întâmplat să gătești mâncare cu un miros persistent, așa cum este peștele.

Folosește un detergent blând și nu lăsa vasul la înmuiat în detergent peste noapte. 

În rest îți recomandăm să utilizezi materiale abrazive precum sarea grunjoasă sau mălaiul pentru a curăța eventualele depuneri de pe vasele de fontă. Mai mult decât atât, îți recomandăm cu căldură setul de zale ce va reuși cu brio să curețe orice depunere de pe vasele tale de fontă.

Mit: Dacă un vas de fontă a ruginit nu mai ai ce face cu el

Adevăr – Vasele de fontă pot rugini, dar asta nu este nici pe de parte finalul duratei lor de utilizare.

Dacă nu ai mai avut vase de fontă până acum, ai șanse destul de mari ca acesta să ruginească din simplul motiv că ai tendința să te comporți cu el ca un vas din inox sau aluminiu, materiale care nu ruginesc.

Dacă vasul tău de fontă a ruginit, stai fără griji, odată reasezonat va fi ca nou și te vei bucura de el mulți ani de acum înainte.

Pentru a preveni reapariția ruginei îți recomandăm să nu speli vasul de fontă cu săpun, să îl usuci pe flacără de fiecare dată după ce îl speli și să nu îl depozitezi acoperit cu capacul său.

Mit: Nu poți folosi o spatulă metalică în timp ce gătești într-un vas de fontă

Adevăr – Vasele de fontă sunt cele mai rezistente vase în care poți găti, poți folosi fără grijă orice fel de ustensilă din metal, silicon sau lemn.

În comparație cu vasele de aluminiu acoperite cu un strat sintetic de teflon, stratul antiaderent dintr-un vas de fontă este ulei vegetal polimerizat, care se îngroașă cu fiecare utilizare.

Deci, dacă ai zgâriat stratul protector, nu ai riscul ca vreo chimicală să îți contamineze mâncarea și acest strat protector se va regenera cu cât utilizezi tigaia mai des.

Mit: Nu poți folosi vase de fontă pe plite acoperite de sticlă.

Adevăr – Poți folosi produsele MAE-Syton pe orice sursă de căldură, inclusiv pe plite cu inducție a căror strat superior este din sticlă.

Îți recomandăm totuși să ai grijă când gătești pe acest gen de plite, în cazul în care vei scăpa vasul de fontă peste plită, aceasta are un șansă destul de mare să se spargă.

Mit: Poți găti în vasul tău de fontă imediat de cum l-ai scos din cutie

Adevăr: Chiar dacă produsele MAE SYTON vin preasezonate, îți recomandăm cu căldură să faci o asezonare profundă înainte de prima utilizare.

Dacă aștepți coletul cu primul tău vas de fontă, uite aici un articol despre ce trebuie să faci înainte de prima utilizare.

Mit: Asezonarea se face o singură dată înainte de prima folosire

Adevăr – Doar într-un caz ideal asezonarea se realizează o singură dată, înainte de prima folosire, dar pentru că vorbim de gătit, știm prea bine că scenariile ideale sunt rarități.

În practică, asezonarea se realizează de oricâte ori este nevoie, fie că ai uitat să usuci vasul și a ruginit, fie că vasul tău a început să lipească, poți realiza o asezonare oricând simți nevoia. Nu știi ce înseamnă asezonare și nu știi cum se realizează?

Stai fără griji, avem aici un articol pentru tine.

Mit: Nu poți găti mâncare cu un grad crescut de aciditate în vasele de fontă

Adevăr – Este adevărat că mâncărurile acide pot deteriora asezonarea și implicit pot ajunge la stratul de fontă care reacționează cu alimentele, dar asta nu înseamnă că nu poți găti astfel de mâncăruri în vasul tău de fontă.

Ceea ce îți recomandăm noi este să te asiguri în prealabil că vasul tău e bine asezonat, gătește fără griji, dar când ai terminat de gătit transferă mâncarea într-un alt vas și curăță vasul tău de fontă și lasă-l la uscat pe flacără. 

Atenție! Recomandăm ca în cazul oricărui tip de mâncare să nu se lase la răcit peste noapte sau să se depoziteze într-un vas de fontă, asta va conduce la ruginirea vasului și alterarea mâncării.

Mit: Vasul tău de fontă este indestructibil

Adevăr – Vasul tău de fontă este rezistent, robust și te poate ține o viață întreagă, dar acest fapt nu îl face indestructibil. Prin construcția sa, fonta este un material dur, suportă temperaturi ridicate și nu se poate îndoi, dar este casant.

Dacă supui vasul tău de fontă la șocuri mecanice, îl scapi pe jos, sau la șocuri termice, îl pui direct sub jetul de apă rece după ce l-ai luat de pe flacără, riști ca acesta să crape.

În acest caz, nu recomandăm niciun fel de improvizație, fonta NU se sudează, iar ultimul lucru pe care ți-l dorești este să scapi un vas fierbinte de fontă plin de mâncare peste picioare. Dacă vasul tău de fontă s-a fisurat, uite aici ce poți face cu acesta.

Mit: Vasele de fontă vin din fabrică cu un strat sintetic antiaderent aplicat pe ele.

Adevăr: Vasele de fontă vin din fabrică preasezonate cu ulei de in și nu cu un strat sintetic antiaderent.

Ceea ce face vasul de fontă să fie antiaderent este asezonarea care este formată din straturi de ulei vegetal polimerizate pe suprafața abrazivă a fontei.

Deci, stratul antiaderent din ulei vegetal nu este sintetic și acesta se poate deteriora și reînnoi oricând printr-o asezonare profundă.

Mit: Nu poți folosi vasele de fontă pe plitele cu inducție

Adevăr: Poți folosi vasele de fontă MAE SYTON pe orice sursă de căldură, de la clasicul aragaz, până la foc deschis și plitele cu inducție.

ATENȚIE vasele de fontă nu se utilizează în cuptorul cu microunde.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.